Când se descompune, eliberează minerale care hrănesc solul și îmbunătățesc sănătatea plantelor; pas cu pas, cum să o folosiți la maximum.
Înghețați cojile de banană înainte de a le folosi ca îngrășământ.
Utilizarea metodelor casnice pentru îmbunătățirea sarcinilor gospodărești câștigă din ce în ce mai mulți adepți. Printre aceste practici se remarcă una care este deosebit de utilă pentru cei care îngrijesc plante: congelarea cojilor de banană înainte de a le folosi ca îngrășământ.
Această procedură permite conservarea mai bună a nutrienților și, în plus, facilitează manipularea și tăierea lor în momentul în care sunt adăugate în compost sau direct în pământ.
Cum se prepară și se utilizează coaja de banană ca îngrășământ
Procesul de transformare a cojii într-o resursă eficientă de nutriție vegetală este simplu și poate fi realizat în orice gospodărie.
- Înainte de a le congela, spălați bine cojile pentru a îndepărta resturile de pământ sau pesticide. Apoi, tăiați-le în bucăți mici sau medii.
- Păstrați bucățile într-o pungă sau recipient etanș și puneți-le în congelator.
- Când aveți nevoie, adăugați bucățile congelate în compostul de casă sau îngropați-le lângă rădăcinile plantelor, fie în ghivece, fie în grădină.
- În timp, coaja se descompune și eliberează mineralele, întărind rădăcinile, stimulând creșterea și îmbunătățind fertilitatea solului.
Este important să consumați toate părțile bananelor.
Cei care doresc să potențeze și mai mult îngrășământul pot adăuga la amestec și alte resturi organice. „Pentru un plus de eficiență, puteți amesteca coaja de banană cu alte resturi organice, cum ar fi coji de ouă sau cafea folosită. Astfel, veți obține un îngrășământ mai complet și o structură a solului mult mai bogată pentru plantele dvs.”, explică recomandările difuzate.
Deși utilizarea cojii ca îngrășământ este din ce în ce mai populară, banana ocupă și un loc important în bucătărie. Poate fi folosită în rețete dulci, cum ar fi budincile, sau poate fi adăugată chiar și în preparate sărate, cum ar fi salatele.
O altă alternativă este consumarea ei simplă, fără accompagnamente. Fructul, pe lângă versatilitatea sa, aduce nutrienți esențiali, fiind o sursă de potasiu și vitamina B, ceea ce îl face un aliment apreciat atât pentru gustul său, cât și pentru beneficiile sale nutriționale.